понедељак, 11. јул 2016.

PRODAJA STANOVA U PROKUPLJU

Pošto nekretnine oduvek važe za trajno dobro, tako se i stanovi u Prokuplju prodaju mnogo više.



S obzirom na to da su banke u Srbiji počele da odobravaju stambene kredite u dinarima, bez obaveznog učešća od 20 odsto, očekuje se poboljšanje situacije na tržištu nekretnina. Takođe, sve rašireniji strah od propasti evra se pozitivno odrazio na ovo tržište. 
Sa stanovišta produbljivanja tržišta, pojava stambenih kredita u dinarima je odlična stvar, pa stanovi Beograd prodaja za investitore postaje realna opcija čak i u vreme krize.
Bankari su je do sada izbegavali tražeći da inflacija bude jedan odsto ali ih je Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga na to obavezao. U bankama kažu da dinarski krediti ne mogu biti jeftini jer je osnovni uslov za to dugoročno niska inflacija. Iako rata takvog kredita ne zavisi od promene kursa, kamata je visoka i promenljiva a kreće se od 15,55 do 22,83 odsto.
Velika kamata koja se približava kamatnoj stopi na potrošačke kredite je rezultat zbira belibora (kamate po kojoj banke u Srbiji međusobno pozajmljuju dinare) i bančine marže. Trenutna vrednost belibora, naše referentne kamatne stope je 12,63 odsto i od nje zavisi cena svih zajmova u domaćoj valuti. Kako je guverner NBS najavio da će referentna kamatna stopa od koje zavisi visina belibora u narednom periodu padati, treba očekivati i sniženje stambenih kredita.
U odnosu na stambene kredite indeksirane u evrima (čija je kamata pet ili šest odsto) cena dinarskog zajma je stvarno prevelika. Međutim, neki ljudi računaju na veliki pad dinara u budućnosti po ugledu na osamdesete i devedesete godine, u kom slučaju bi im se ova kupovina i više nego isplatila. U svakom slučaju, manji trošak koji podrazumeva odsustvo učešća, privući će mnoge.
Praktično, kredit u dinarima je odgovor na potrebe onih građana koji imaju nameru da reše svoje stambeno pitanje bez straha od kretanja kursa. Npr. za zajam od tri miliona dinara, sa učešćem od 600.000 dinara ili 20 odsto (koje nije neophodno, može se zameniti hipotekom), svakog meseca će narednih 25 godina otplaćivati po 32.923 dinara. Kamata iznosi 17,63 odsto.
Ovim kreditima će i korisnici biti zaštićeni jer nema valutnog rizika. Minimalan iznos može biti milion dinara, dok maksimalna suma zavisi od kreditne sposobnosti klijenta. Nominalna kamatna stopa se kreće od 4,75 odsto, plus jednomesečni belibor.
Jasno je da dinarski krediti neće uticati na smanjenje cene novoizgrađenih kvadrata jer je zarada investitora svedena na minimum. Trenutno samo urbanisti i projektanti mogu da snize cenu kvadrata svojim racionalnim projektnim rešenjima. Projekat treba da se radi tako da u bruto kvadratima što manje prostora odlazi na zajedničke prostorije, a da bude što više korisne površine. Spratnost takođe utiče na cenu, jer do tri etaže nije potreban lift. Cenu stanova opterećuje i to što su sada po propisima obavezna garažna mesta. Ako se projektima predvide tipski stanovi, onda će imati nižu cenu stanovi u Beogradu, prodaja će svakako biti veća.
Izvor: Danas, B92, Večernje Novosti

Ukoliko ste zainteresovani za kupovinu stana u Prokuplju, agencija Elite Pro NEKRETNINE je tu da Vam pomogne u odabiru i da za Vas pripremi adekvatnu ponudu stanova, na osnovu Vaših kriterijuma. Više o ponudi nekretnina možete videti na našem web sajtu: http://elitepronekretnine.rs/
Nalazimo se na II spratu Tehničke škole,preko puta male pijace,  kontakt telefon 027/322-222.