уторак, 12. јул 2016.

Agencija za nekretnine Elite Pro NEKRETNINE Prokuplje- ZAŠTO POTPISUJETE UGOVOR O POSREDOVANJU?

U praksi smo nailazili na puno klijenta, prodavca nepokretnosti, koji su zainteresovani da ih pri prodaji zastupa Agencija za nekretnine, međutim, kad dođe do potpisivanja Ugovora o posredovanju, brojni prodavci odustanu. Zato smo rešili da Vam bliže objasnimo nužnost potpisivanja Ugovora o posredovanju.

Prvi i najvažniji razlog zašto agencija insistira na potpisivanju Ugovora o posredovanju je slovo zakona. Zakonom o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, Član 15. ,  zakonodavac je izričito predvideo, da je prvi i osnovni korak koji agencija mora da načini sa prodavcem ili kupcem upravo Ugovor o posredovanju. Dakle, ako Vam agencija ne da Ugovor na potpisivanje, ona krši Zakon, a to takođe može biti i na Vašu štetu, evo i zašto.
Ugovor o posredovanju Vas štiti od brojnih faktora koji su vezani za prodaju ili kupovinu Vaše nepokretnosti. Ugovorom se preciziraju obaveze Agencije prema Vama, a po Zakonu, Agencije su i osigurane od profesionalne odgovornosti, ( iznos osiguranja je minimalno 15,000eura, u dinarskoj protivvrednosti po jednom osiguranom slučaju, odnosno ukupno minimalno 45, 000 evra u dinarskoj protivvrednosti za sve odštetne zahteve u jednoj godini ) tako da u slučaju da Agencija ne ispuni svoje ugovorne obaveze, vi možete lako da naplatite novčani iznos u vidu nadoknade štete od osiguravajuće kuće kod koje je agencija osigurana. Međutim, ako sa Agencijom ne potpišete Ugovor, nemate ni na osnovu čega da naplatite štetu! Dakle, vas zapravo Ugovor štiti, Zakon je predvideo zaštitu kupca i prodavca u slučaju neispunjenja ugvornih obaveza od strane agencije! 
Kao što smo objasnili, potpisivanjem Ugovora agencija za nekretnine ne želi da Vas pravno obaveže i ošteti na bilo koji način, da vas prevari ili da Vam nezakonito pričini bilo koju štetu. Agencija samo mora da postupa po Zakonu da ne bila kažnjena, a taj Zakon upravo Vas štiti.
U Ugovoru se preciziraju i Vače obaveze, koju su zapravo samo u tome, da agenciji pružite dokumentaciju na uvid, da nepokretnost nema spora ili prava trećih lica, i da ste u obavezi, za kupce kojima prodate nepokretnost, a sa kojima ste stupili u kontakt preko agencije, isplatite ugovorenu proviziju. Poslovna politika Agencije Elite Pro NEKRETNINE je takva da nekretninu koju ponudite nama na prodaju, možete slobodno i samostalno prodavati bez ikakvih obaveza prema nama. Ukoliko samostalno nađete kupca, samo nas obavestite da ste prodali nepokretnost da je povučemo iz prodaje, vi nikakvih finansijskih obaveza nemate prema nama. 
Ugovor o posredovanju sadrži i rok trajanja. Vi kao nalogodavac ( kupac ili prodavac ) možete u bilo kom momentu, bez objašnjenja otkazati Ugovor o posredovanju, bez obzira što je još uvek u roku, to je precizirano Zakonom o posredovanju prometu i zakupu nepokretnosti, Član 27.

Dakle, dragi klijenti, nemate razloga za bojazan od potpisivanja Ugovora o posredovanju, on Vas maksimalno štiti. Naš savet je da pre potpisivanja, pročitate lepo šta potpisujete, i da sve što vam je nejasno, tražite od Vašeg agenta da Vam objasni i obrazloži. Takođe, primerak nepotpisanog Ugovora o posredovanju, možete poneti i pokazati advokatu, ili drugom licu u koje imate poverenje da Vam proveri Ugovor pre potpisivanja. 

Elite Pro NEKRETNINE


Нема коментара:

Постави коментар